Page 10 - odigoslow2014

Basic HTML Version

8
Αλλεργιολόγοι
Αθήνα: Παναγή Τσαλδάρη 5, Mαρούσι Tηλ.: 210 6147508 - Fax: 210 6147509
Kόρινθος: MEDI CENTER, Γ. Παπανδρέου 42 Τηλ.: 27410 85268, 27410 85269
Κιν.: 6932 760424 e-mail: c100kilia@gmail.com
XPIΣTINA A. KOIΛIA
IATPOΣ - AΛΛEPΓIOΛOΓOΣ
Παίδων και Eνηλίκων
Μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας (EAACI)
Το παιδικό έκζεμα
Είναι γνωστό ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες επηρεά-
ζουν την εμφάνιση διαφόρων αλλεργιών.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από το θέμα της κατανάλω-
σης βιολογικών τροφίμων και ανάπτυξη αλλεργίας, χωρίς σαφείς απαντήσεις. Πα-
ρόλα αυτά φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση κυρίως μεταξύ κατανάλωσης βιολογικού
γάλακτος και εμφάνισης εκζέματος.Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια από τις
συχνότερες δερματοπάθειες της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας και η εμφάνισή
του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, κυρίως Βιταμίνη
C10, ενώ τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν υψηλό ποσοστό συζευγ-
μένου λινολεϊκού οξέως καθώς και Ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες υποστηρίζουν, ότι
τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν με αυτόν
τον τρόπο στην ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού, μειώνοντας έτσι τις ατοπικές
αντιδράσεις.
Η πιο σημαντική μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα, για την τεκμηρίωση της συσχέ-
τισης της εμφάνισης ατοπίας με τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα με την κατανάλω-
ση βιολογικών προϊόντων, είναι η μελέτη KOALA στην Ολλανδία, η οποία εξετάζει
μητέρες και παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής τους, τις διατροφικές τους
συνήθειες και την προδιάθεσή τους για ανάπτυξη ατοπίας. Η μελέτη έγινε σε δείγμα
2.764 παιδιών κι εξετάζει λεπτομερώς τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και
των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε σχέση
με την εμφάνιση εκζέματος μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν
ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν μειωμένο
κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα το διάστημα αυτό.
Πιθανότερος λόγος για την προστασία αυτή φαίνεται να είναι η παρουσία περισσό-
τερων πολυακόρεστων λιπαρών Ω-3 στο βιολογικό γάλα αλλά και στο μητρικό γάλα
των γυναικών που επιλέγουν να καταναλώνουν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα των λιπαρών αυτών οξέων πιθανολογείται ότι μπορεί
να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του επιδερμικού φραγμού και κατά
συνέπεια στην πρόληψη ατοπικών εκδηλώσεων.
Χριστίνα Κοίλια
,
Αλλεργιολόγος παίδων - ενηλίκων