Page 5 - IASIS

Basic HTML Version

I A S I S
| α π ρ ι λ ι ο ς 2 0 1 7
διατροφή
05
ΜΕΤΑΒΑΣΗΑΠΟ ΤΗ
ΝΗΣΤΕΙΑ
ΣΤΗΝ
ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ…
Η
μετάβαση από τη νηστεία -ακόμα
και την ολιγοήμερη- στην αυξημέ-
νη κατανάλωση κρέατος μπορεί να
προκαλέσει μια σειρά από διαταρα-
χές του πεπτικού συστήματος. Τα
φαγητά των ημερών είναι πλούσια σε λιπαρά και αυξη-
μένα σε θερμίδες. Αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα όταν
υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στην ποσότητα τροφής. Με
βάση αυτά, λοιπόν, μπορούμε να χαράξουμε μια απλή δια-
τροφική στρατηγική χωρίς να στερηθούμε τίποτα.
Νηστεία
Παραδοσιακά, τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιο πολλοί ακο-
λουθούν ένα μοτίβο διατροφής με μια -μικρή ή μεγάλη
αποχή- από την κατανάλωση ζωικής προέλευσης τρο-
φών. Άλλοι περιορίζουν μόνο την κατανάλωση κρέατος,
άλλοι απέχουν και από όλα τα γαλακτοκομικά. Αυτό από
μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας και γίνεται για πο-
λύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, αν η
νηστεία γίνεται σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, τότε
άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φερριτίνης, μπορεί
να προκαλέσουν παραπέρα μείωση και να αντιμετωπί-
σουν προβλήματα. Καλό είναι να υπάρχει λήψη συμπλη-
ρώματος σιδήρου.
Επίσης, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νηστείας
κάποιοι νοιώθουν πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και
καταναλώνουν πιο συχνά τροφές όπως το ψωμί, η πα-
τάτα, το ρύζι κ.λπ. Πολλοί νομίζουν ότι αυτές οι τροφές
(από μόνες τους) παχαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι η υπερ-
κατανάλωσή τους είναι αυτή που αθροιστικά με τις υπό-
λοιπες τροφές αυξάνουν σημαντικά τη μέση ημερήσια
θερμιδική πρόσληψη και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξη-
ση του σωματικού βάρους.
Μετά τη νηστεία
Μετάβαση από τη νηστεία στο κανονικό φαγητό. Αυτό γί-
νεται συνήθως Μ. Παρασκευή βράδυ - Μ. Σάββατο βρά-
δυ. Πολλοί, το βράδυ, μετά την ακολουθία του επιτάφιου,
καταναλώνουν θαλασσινά. Αν και αυτό από μόνο του δεν
είναι πρόβλημα, η μεγάλη κατανάλωση τηγανητών ειδι-
κά το βράδυ, μετά από νηστεία, μπορεί να προκαλέσει
στομαχικές διαταραχές.
Η παραδοσιακή μετάβαση από τη νηστεία στη κατανάλω-
ση κρέατος γίνεται με την παρασκευή της μαγειρίτσας. Η
μαγειρίτσα, κλασσική ή σε παραλλαγές, είναι μια μορφή
σούπας, που πολύ σοφά οι παλιοί είχαν εντάξει στο δι-
αιτολόγιό τους και με τον τρόπο αυτό προετοίμαζαν το
στομάχι τους ώστε να δεχτεί πιο ομαλά την κρεατοφα-
γία των επόμενων ημερών. Αν δεν σας αρέσει η μαγειρί-
τσα, μπορείτε να ετοιμάσετε μια ελαφριά κρεατόσουπα.
Πριν από το φαγητό τοΜ. Σάββατο
1 - 2 ώρες πριν την Ανάσταση
να φάτε έναμικρό σνακ
συνοδευόμενο από κάποιο
φρούτο, (μπάρα δημητριακών,
μικρόπαστέλι), έτσι ώστε
ναμετριαστεί το αίσθημα
της πείνας
και να ελέγξετε
καλύτερα τηνποσότητα φαγητού
που θα καταναλώσετε
Μανώλης Μανωλαράκης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος