Page 18 - IASIS

Basic HTML Version

18
διατροφή
ν ο ε μ β ρ ι ο σ 2 0 1 7 |
I A S I S
Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι
απαραίτητη στην εγκυμοσύνη για τη διαφύλαξη της
υγείας της μητέρας και του μωρού.
Παρότι, όμως, όλες οι έγκυοι ξέρουν πόσο σημαντι-
κή είναι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, σι-
δήρου και συχνά ασβεστίου με βιταμίνη D, λίγα είναι
γνωστά στο ευρύ κοινό για τα οφέλη από την επαρκή
πρόσληψη βιταμίνης C, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Μιλτιάδης Αδάμ, η βιταμίνη C παρέχει πολλά οφέλη
στην υγεία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
επιταχύνει την επιδιόρθωση των ιστών και την επού-
λωση των πληγών και συμβάλλει στην υγεία του δέρ-
ματος και την καλή ανάπτυξη των οστών.
Ειδικά, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρό-
σληψη της βιταμίνης C παίζει σημαντικό ρόλο στην
απορρόφηση του σιδήρου, ιδίως για τις εγκύους με
σιδηροπενική αναιμία και όσες ακολουθούν χορτοφα-
γική ή σχεδόν χορτοφαγική διατροφή.
Απαραίτητη η βιταμίνη C
Στα έμβρυα η επαρκής βιταμίνη C μπορεί να είναι απα-
ραίτητη για ομαλή νοητική ανάπτυξη, καθώς και για τον
σχηματισμό των οστών, των χόνδρων, των τενόντων
και του δέρματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουν οι έγκυοι επαρ-
κείς ποσότητες της βιταμίνης C είναι μέσω της διατρο-
φής. Οι καλύτερες πηγές της, είναι τα εσπεριδοειδή και
τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μπρόκολο),
τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά (η
θερμότητα μπορεί να καταστρέψει έως ένα βαθμό τη
βιταμίνη). Καλές πηγές είναι επίσης τα εμπλουτισμέ-
να δημητριακά και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
«Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε κάποιο τρόφιμο
πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι) σε κά-
θε σας γεύμα, ώστε να αυξάνετε την απορρόφηση του
σιδήρου», συνιστά ο Μ. Αδάμ. Η συνιστώμενη ημερή-
σια δόση για τις εγκύους ηλικίας 18 ετών και άνω εί-
ναι 85 mg βιταμίνης C (ή 80 mg για τις ηλικίες κάτω
των 18 ετών).
Αν η διατροφή σας δεν είναι υγιεινή ή/και θέλετε να
πάρετε συμπλήρωμα της βιταμίνης C, συμβουλευθείτε
Εγκυμοσύνη:
Οι ξεχασμένοι
«θησαυροί»
της διατροφής
Η υπερκατανάλωσή της βιταμίνης C
μπορεί
να είναι επιζήμια για τα έμβρυα καθώς
σχετίζεται
με προβλήματα,
όπως οπρόωρος τοκετός